SMAKA

Här har vi samlat några av lokala matproducenter och våra caféer. Längst ner hittar du en karta så att du lätt kan ta dig dit.
Hör av dig till oss om du vill boka en limmo en häst och vagn som kan ta dig runt! Inget konstigt med det, vi älskar att sätta glitter på vardagen!

43598225_2136635783022916_8531967832177508352_n.jpg

GÅVASTBO GÅRD

Vi som driver gården är Åsa & Hans.Till vår hjälp har vi i dag ca 45 livdjur av rasen Finulls får och ca 10 Ryafår som är av svensk lantras som är utrotningshotad. Vi har även Angus kor och Dexter kor.

Djuren betar på naturbeten vår, sommar och höst.

Lammköttet säljs direkt till kund, vi erbjuder hängmörade hela eller halva lamm, grov eller fin styckade i låda. Levereras från gården. förbokas.

Vi har även att erbjuda vita mjuka lammskinn samt mjukt ullgarn av hög kvalitet.

Vi säljer avelsdjur finullsfår och ryafår med M3 status.

Gården är certifierad för ekologisk produktion.

Untra gårsglass

UNTRA GÅRD

När drömmen om egen glasstillverkning väl blev verklighet hade Linnéa Boman tänkt på idén i mer än tio år. "Jag är väldigt ansvarsfull och lämnar inget åt slumpen. Därför gick jag igenom allt väldigt noga innan vi satte igång," säger hon och skrattar.

Själva glassen är inte KRAV-märkt, men den är gjord på både gårdens KRAV-godkända mjölk och grädde. Familjen är mjölkproducenter sedan många år. Glasscafét tillför något annat. Det höjer verkligen livskvaliteten."

Vi  erbjuder Hemgjord gräddglass gjord på gårdens egen ekologiska mjölk och grädde, yoghurtglass och sorbet. Glasscafé i vacker gårdsmiljö med möjlighet att titta på kor och hästar. Vi säljer även KRAV-märkt nötkött. 

43754174_687570211614043_1116518860749537280_n.jpg

LARSBO LANTGÅRD

I norra Uppland, ca 70 km norr om Uppsala ligger Larsbo. Laurenssebo kallades vår gård i de äldsta skrifterna från 1545. Olle och Gunvor Jernström drev gården med mjölkkor till mitten av 1960-talet. Därefter odlades endast spannmål. Deras son Per-Olov Jernström, som var trettonde generationen på sin mors släkt att driva gården, övertog den 1990. I och med övertagandet genomfördes omläggning till KRAV-odling och grönsaksodling i mindre skala startades. Får inköptes som har hjälpt till vid restaureringen av hagmarkerna, och gärdesgårdar började byggas igen som man gjort 50 år tidigare.
I april 2017 fick vi, Robert och Mikaela Högfeldt, äran att ta över gården. Vi lämnade villakvarteret i Hölö och lever nu vår dröm på denna fantastiska plats.

43510947_274219979867976_4190256809367306240_n.jpg

CAFÉ STRÖMSBERG

Det här är vi: För snart 4 år sedan uppfyllde systrarna Sara och Eva en gemensam dröm när de tog chansen att driva ett eget café. 2015 var ett fantastiskt år med resultatet av en nominering till årets nykomling på Företagsgalan i Tierp.

Sedan 2016 driver Sara cafét i egen regi med stor framgång genom att utöka sortimentet, har catering, anordnat olika musikevents och genomfört en uppfräschning av lokalerna.

Visionen har alltid varit att servera klassiskt hembakt fikabröd och lätta fräscha luncher i en nostalgisk miljö.
Här finner du som gäst broderade dukar av kvinnor i släkten, unika möbler som speglar en svunnen tid samt en uteservering precis bredvid Tämnarån och med utsikt över bruket.

43878352_347120269166675_5522894236858449920_n.jpg

Ängslyckans café

Vi som driver cafét:  Karin Gerhardt- bakar surdegsbröd och goda bakverk, har gått flera bakkurser på Saltå Kvarn och på Eldrimner i Östersund. Från början biolog med internationell miljöerfarenhet ffa i tredje världen. Hon har också arbetat som natur(tema)reseledare i Spanien och andra länder. I övrigt har hon kunskaper och intresse i trädgård, fåglar, maltwhisky, biodling, förutom bakning förstås!

Anders Arnell - guidar om fåglar, om Vendelsjön och bygden och är medhjälpare "vaktmästare" och medvärd på caféet. Han är naturvägledare, ornitolog och jägmästare. Bedriver ringmärkning av fåglar sommartid vid Örbyhus slott.

_93A0181.jpg

CAFÉ FURIREN

Kom till oss på Café Furiren  på  Laxön och njut en bättre fika i en underbar miljö. Kanske får du se laxarnas hopp när du vilar ögonen på Kungsådrans vatten. Jag som hälsar dig välkommen heter Annette. Jag driver Café Furiren tillsammans med min familj.

Här kan du välja mellan goda och mättande smörgåsar eller varför inte låta sig frestas av vårt utbud av glass, kaffebröd, bakelser, tårtor m.m. – allt hemlagat och hembakat.
Vi kan också erbjuda ett glas vin eller öl för den som önskar det. Vi har även ett vandrarhem och två vackra festlokaler på Laxön  alldeles intill älven!

Syltkrukan

SYTKRUKAN

Syltkrukan i Månkarbo är ett familjeföretag, som gör hemkokt sylt, saft, gelé och marmelad av alla sorters vilda och odlade bär, som växer i vårt land. I syltbutiken finns ett mysigt café, som serverar frasiga våfflor i trädgården på sommaren eller framför brasan på vintern.